dilluns, 31 de gener del 2011

CENICIENTAS


Cenicientas
(Raul Vacas)

A las muchachas rubias de los cuentos
que huyeron del amor sin hacer ruido
les hablaré del pájaro sin nido
que odia las migas de los sentimientos.

A las muchachas de ojos cenicientos
y el corazón cuché, mudo y partido,
les hablaré de un reino prometido
donde las vírgenes tienen descuentos.

Y a las muchachas que hablan de los hombres
en los servicios de las discotecas,
a las que empolvan tristes su retrato

y hacen quinielas con los nombres
de príncipes con gafas y con pecas



1. Explica el conte de la Ventafocs i incorpora imatges..

La Ventafocs és una noia a qui se li va morir la mare i el seu pare es va tornar a casar amb una dona que tenia dues filles. Tant la madastra com les germanastres eren males persones i li feien fer totes les feines de la casa. Un bon dia el príncep del regne convocà totes les noies a un ball al palau perquè es volia casar i pensava triar esposa entre les més belles del poble. La Ventafocs tenia moltes ganes d'anar-hi, com les seves germanastres, però no li ho posaren fàcil. La seva fada padrina, quan la veu tant desesperada, li ofereix la possibilitat d'anar-hi, però amb una condició: a les dotze de la nit ha de tornar a casa perquè tot l'encanteri desapareixerà i tornarà a vestir amb els parracs que duu a la cuina.La Ventafocs no s’ho pensa dues vegades i accepta l'oferta. Va anar al ball i va ser la reina de la festa, tothom queda encantat i més que ningú el príncep, que se n'enamora. En el moment més dolç del ball, cap a la mitjanit, Ventafocs s'adona de l'hora i fuig corrents, amb la pressa perd una sabata, però no s'atura a recollir-la. Arriba a casa just al moment que toquen les dotze.
El príncep, desitjòs de retrobar tant bella dama, la fa buscar per tot el reialme fent provar a totes les donzelles la sabata que li ha quedat com a prenda. Arribat el patje a casa de la Ventafocs, les germanes intenten calçar-se la sabata sense aconseguir-ho, i la Ventafocs, tímidament s'avé a provar-se-la. Els enviats del príncep s'adonen que és la noia del ball....

2. Fes un resum del poema de Raul Vacas.

La chicas rubias de los cuentos huyen del amor, las cenicientas tienen amor prometido, y las otras mujeres que hablan mal de los hombres, hacen quinielas con ellos.


3. Analitza'n la forma, mètrica, núm. versos i rima.

El poema te 4 estrofes, la primera i la segona tenen 4 versos, la tercera té tres versos i la darrera estrofa te dos versos.


4. Explica les diferència existents entre el conte popular i el poema. 

El conte populas domes xerra de la ventafocs en cambi el poema xerra de les atlotes que en el conte no han trobat el seu amor,de la ventafocs que troba el seu princep blau i de les dones que esta en es bar xerrant malament dels homes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada